Basisk hirsgryta med curry

2011-10 hirsgrytaInspirerad av min makrobiotiska hirsgryta med curry ville jag göra en variant som var mer basisk. Det innebar att öka mängden rotsaker, ta bort shoyun och svampen och byta ut cashew mot sötmandel. Jag har också minskat mängden hirs, så att det blir mer plats på tallriken för grönsaker.

Resultatet? Lättlagat, smakrikt och väldigt gott!

Basisk hirsgryta med curry

4 port
Tillagningstid: 30-45 min

Ingredienser

2 dl hirs
4 dl vatten
1 tsk trocomare

2 msk kokosfett
1 tsk spiskummin
1 msk curry
1 stor gul lök, ca 100g
400 g morot
400 g rotselleri (eller kålrot)
1,5 dl vatten
1 tsk salt
100 g gröna ärter
50 g skållad sötmandel

Gör så här

  1. Koka upp hirsen med vatten och salt. Låt sjuda på svag värme under lock i 20 min. Låt sedan stå under lock tills rotsakerna är klara.
  2. Skala och skär löken i tunna klyftor. Hetta upp fettet i en traktörpanna och tillsätt spiskummin, curry och lök. Fräs några minuter på svag värme.
  3. Tvätta morötterna skala rotsellerin. Skär dem i små bitar och lägg i grytan. Häll på 1,5 dl vatten och låt sjuda under lock på svag värme i 5-10 minuter (rotfrukterna ska fortfarande ha tuggmotstånd).
  4. Krydda salt. Häll i den färdigkokta hirsen, rör i ärtorna, blanda allt och låt allt bli varmt.
  5. Strö över sötmandlarna och servera, gärna med blomkåls- och broccolisallad med tahinidressing eller varm, snabb zucchini, eller bara zucchinibitar snabbkokade i sin egen vätska med lite salt.