Basisk kokoscurry med citrontouch

2011-10 kokoscurry m citronVarsågoda, en basisk såväl som delikat rätt!

Inspirationen hittade jag på Energise for life, men jag har ändrat rejält i anvisningarna så att det blir lättare att följa och så att alla grönsaker får behålla så mycket som möjligt av sin naturliga krispighet och smak.

Den här maten värmer skönt en sval höstdag, är otroligt god och dessutom packad med nyttigheter!

Kokoscurry med citrontouch

4 portioner
Tillagningstid: 30-45 minuter

Ingredienser

4 port quinoa, gärna röd

2 gula lökar
1 msk curry
2 msk kokosfett
3 vitlöksklyftor
400 g morötter
2,5 dl kokosmjölk (kolla så att du hittar en sort som bara innehåller kokos och vatten, inga tillsatser!)
2,5 dl vatten
1 msk trocomare
500 g färsk broccoli
rivet skal (det gula) av en ekologisk citron
1 msk citronsaft
2 tsk havssalt
200 g ärter, färska eller frusna

Gör så här

  1. Ta fram ärterna ur frysen om du inte har färska.
  2. Koka quinoan.
  3. Skala löken och skär den i bitar eller tunna klyftor. Lägg den i en traktörpanna och fräs på låg värme tillsammans med curryn i kokosfettet.
  4. Pressa i vitlöksklyftorna. Tvätta och skär morötterna i små bitar och lägg i grytan tillsammans med kokosmjölken, vattnet och trocomaren. Koka upp under lock, sänk värmen och sätt timern på 12 minuter.
  5. Skölj broccolin och skär loss buketterna från stammen. Skär stammen i småbitar och lägg ned dem i grytan, koka upp och sänk värmen igen.
  6. Skär buketterna i munsbitar och lägg åt sidan så länge. Tvätta citronen och riv av skalet.
  7. När 2 minuter återstår av koktiden: Häll i broccolibuketterna, koka upp och sänk sedan värmen igen.
  8. När grytan kokat klart: rör ned citronskal+saft, smaka av med salt och häll i ärtorna. Låt allt bli varmt igen. Klart!