Basisk quinoagröt

2011-10 quinoagrtTack vare blötläggningen är den här frukostgröten mycket snabb- och lättlagad. Det blir en ganska rejäl och kompakt frukost, bra om du behöver mycket energi på förmiddagen!

Aprikoserna är inte basiska (pga sitt sockerinnehåll) men de innehåller mängder av nyttigheter och vill man ha någon form av sötning så är de ett bra alternativ. Mandlarna ”vaknar” av blötläggningen, och tillsammans med quinoan balanserar de aprikoserna så att gröten landar på neutralt till basiskt.

Resultatet blir en god och mättande frukost som passar utmärkt en kall dag!

Basisk quinoagröt

2 port
Tillagningstid: 5 + 5-10 minuter

Ingredienser

2 dl vit quinoa
4 dl kallt vatten
40 g skållad sötmandel
40 g torkade aprikoser utan sulfit (bruna, inte orange)
1 tsk chaikrydda
0,25 tsk havssalt
ev. 2 msk rapsolja

Gör så här

  1. Kvällen innan: skölj quinoan i ljummet/varmt vatten, lägg den i en kastrull tillsammans med det kalla vattnet och mandlarna. Klipp ned aprikoserna i små bitar och lägg i chaikryddan. Lägg på ett lock och låt stå över natten.
  2. På morgonen lägger du i saltet och kokar upp gröten. Nu kan du antingen dra ned värmen till lägsta (alt. eftervärme), och låta stå i 15-20 minuter medan du yogar, duschar, väcker barnen eller vad du nu behöver 15-20 minuter till. Eller så kokar du på ”vanlig” låg värme i 5-10 minuter till quinoan har grötat till sig.
  3. Häll gärna i rapsolja när gröten kokat klart, för att få mer smak och längre mättnad.

Själv skippar jag mjölk till gröten (även om mandelmjölk säkert är ett bra alternativ).

Jag dricker vetegräs och en rejäl kopp rött te (båda basiska) till gröten, vilket gör extra vätska överflödig. Mandelmjölk är ett bra, basiskt alternativ till vanlig mjölk om man ändå vill ha något på gröten.