Blomkål- och broccolisallad med tahinidressing

Den här salladen passar alldeles perfekt till hirsgryta med curry. Eller till vad som helst som behöver kompletteras med varma grönsaker och en dressing med lite syra.

Dressingen är makrobiotisk och passar finfint även till andra varma grönsaker.

Blomkål har lite längre koktid än broccoli. Vill du slippa passa dubbla koktider så delar du den i mindre buketter än broccolin och kokar dem samtidigt istället. Använd så lite kokvatten som möjligt och koka dem ”al dente” på medelvärme under lock.

Blomkåls- och broccolisallad med tahinidressing

3-4 port

Ingredienser

vatten, salt
500g färsk broccoli
500g färsk blomkål

3 msk tahini (går lika bra med jordnötssmör, eller säg 50/50 av vardera)
2 tsk shoyu
1 msk rapsolja, olivolja eller sesamolja
2 msk pressad citron
3 msk vatten

Gör så här

  1. Bryt/skär blomkål och broccoli i små buketter.
  2. Koka upp 1 dl vatten och en nypa salt eller två. Var inte för snål med saltet, det plockar fram smakerna på ett väldigt fint sätt.
  3. Lägg i blomkålen och koka den i 2 min under lock. Lägg sedan i broccolin och koka i ytterligare 6 min under lock.
  4. Ta av locket, höj värmen och fräs bort eventuell kvarvarande vätska.
  5. Blanda alla ingredienser till dressingen i en mixer. Kör till en slät smet.
  6. Lägg upp de varma grönsakerna och ringla dressingen över.