Blomkålssoppa med rostade mandlar

Jag är typ kär i Lotta Lundgrens sätt att skriva. Läs hennes blogg och njut – av både maten och det skrivna!

Det här receptet kommer ursprungligen därifrån, men jag hittar inte tillbaka till det så jag vet inte hur mycket jag har ändrat.

Numera byter vi ut potatisen mot samma mängd färdigkokta kikärtor, vilket jag också ändrat i receptet nedan. Lika gott som vanligt, men högre makrobiotik-faktor :-)


Blomkålssoppa med rostade mandlar

2 portioner

Ingredienser

1 liten gul lök
lite olja
1 vitlöksklyfta
7 dl vatten
1,5 tsk trocomare örtsalt
450 g blomkålsbuketter (1 påse Garants ekologiska, tex)
100 g färdigkokta kikärtor
0,5 dl sötmandel
1 msk citronsaft
0,5 tsk salt
svartpeppar eller smulad oregano

Gör så här

  1. Hacka löken och fräs i lite olja på svag värme.
  2. Tillsätt pressad vitlök, vatten, örtsalt, blomkål och kikärtor. Sjud tills blomkålen är mjuk 10-15 minuter.
  3. Tillsätt blomkålen och sjud mjuk.
  4. Rosta under tiden mandlarna hårt i torr stekpanna. Skalen ska få ordentlig färg.
  5. Hacka mandlarna ganska fint och lägg ned dem i soppan. Kör därefter hela soppan med stavmixern.
  6. Smaka av med citronsaft, salt och peppar/oregano. Späd med mer vatten om det behövs.