Blomkålssoppa med WB och ärter

Jag var på jakt efter en blomkålssoppa utan lök (för den var slut) och grädde (för det har vi typ aldrig hemma).
Det här receptet blev alldeles fantastiskt lyckat. Kombinationen Wästerbottenost (WB) och cayennepeppar är helt oslagbar!

Blomkålssoppa med WB och ärter

2 port

Ingredienser

450 g blomkålsbuketter, tinade och avrunna (Garants frusna blomkål kommer i 450-gramspåsar)
2 dl vatten
2 tsk Trocomare örtsalt (eller 1,5 buljongtärning, men det är så svårt att hitta utan jästextrakt)
3 dl mjölk
100 g gröna ärter
1 rågad dl riven WB (65-70 gram)
0,25 tsk cayennepeppar

Gör så här

  1. Koka upp vatten, örtsalt och blomkål och låt koka ca 10 minuter.
  2. Tillsätt mjölk och mixa soppan.
  3. Tillsätt ärter, riven WB, salt och cayennepeppar.
  4. Späd med mer mjölk om soppan är för tjock.
  5. Värm upp och servera.

För barnvänlig variant: halvera mängden cayennepeppar och mal chiliflakes direkt över soppan i de vuxnas tallrikar.