Bönlasagne

Är det något som är sant för lasagne så är det att det tar tid… Inte nog med att man ska svänga ihop två såser, sedan ska hela härligheten gräddas i evigheter. Men så blir det härligt också. Värt varenda sekund om man bara börjar innan man hunnit bli hungrig!

Bönlasagne

Den här lasagnen fyller en ugnsform som är ca 30*22 cm.

Ingredienser

Lasagneplattor, 14 st

Bönsås

1 stor gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
rapsolja
1 burk krossade tomater
1 tsk socker
0,5 stor morot, riven
1 msk örtkryddor (oregano, basilika, timjan..)
1,5 tsk havssalt
svartpeppar
1 msk citronjuice
600 g blandade färdigkokta bönor, tex mungbönor och kidneybönor

Vit sås

3 msk olja
3 msk vetemjöl
9 dl mjölk
1 tsk havssalt
0,5 tsk malen muskot
svartpeppar
1 ägg
150 g riven ost
+ 100 g riven ost att toppa med

Gör så här

  1. Blötlägg lasagneplattorna
  2. Börja med bönsåsen:
    Stek lök och vitlök i oljan, koka sedan ihop allt utom bönorna, oregano och citronjuice och låt såsen puttra 15-20 minuter.
    Häll i bönorna och mixa med stavmixer så att bönorna blir lite mosade men inte till en slät smet. Smaka av med oregano och citronjuice.
  3. Medan bönsåsen puttrar fixar du den vita såsen:
    Häll oljan i en kastrull, rör ned mjölet och späd med mjölken.
    Tillsätt kryddorna och koka upp under omrörning.
    Dra kastrullen av plattan, rör ned ägget och den rivna osten.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Bygg lasagne:
    Häll ett tunt lager vit sås i botten på formen.
    Lägg på ett lager lasagneplattor (3,5 st per lager, bryt av längs med långsidan), en fjärdedel av bönröran och ca 2,75 dl vit sås.
    Upprepa så att det blir totalt fyra lager.
    Toppa med riven ost.
  6. Grädda i 30-40 minuter.