Bönor med kokosmjölk och ingefära
Ibland har man tur när man improviserar. Som häromveckan, när jag skulle fixa lunch till mig och mamma. Makrobiotiskt, vegetariskt, proteinrikt… Mmm. Och så höstens fina rotsaker på det.
Mamma kallade den ”Åsas höstfröjd”. Och ja, kroppen sjunger efter en portion av denna mat!
Och med lösfrysta bönor (storkok äger) så blir den dessutom både lätt- och snabblagad
(sedan har jag iofs fått lära mig att kokosmjölk inte är tillräckligt närodlat för att klassas som makrobiotiskt, men gott var det i alla fall!)
Höstbönor med kokosmjölk och ingefära
2-3 portioner
Ingredienser
ris, gärna rundkorningt råris som legat i blöt i sisådär 6-8 timmar
1 morot
1 palsternacka
1 rödlök
rapsolja eller kokosfett att steka i
1-2 msk finhackad ingefära
1 dl kokosmjölk
1 liten squash
en liten näve haricot verts eller broccolibuketter
150 g svarta bönor (färdigkokta)
150 g sojabönor (färdigkokta)
havssalt
Gör så här
- Sätt igång riskoket i god tid. Jag brukar koka blötlagt råris i 30-35 minuter.
- Skala morot och palsternacka och skär i små stavar. Skala rödlöken och skiva tunt. Fräs i fettet.
- Hacka ingefäran och låt den fräsa med en stund. Tärna squashen och tillsätt den och kokosmjölken. Puttra i några minuter.
- Lägg i bönorna (direkt från frysen går alldeles utmärkt) och låt allt bli varmt. Smaka av med havssalt.
- Servera med riset och en grönsallad.