Bröd med soltorkade tomater och timjan

Vi äter ofta soppa numera, särskilt till kvällsmat när vi inte har barnen. Till soppan äter vi oftast vårt ”vanliga bröd” (rostat, med rapsolja och flingsalt på, mmm) men igår kände jag för omväxling.

Av någon anledning gick ”soltorkade tomater och timjan” på repeat i hjärnan, så jag modifierade ett lockande ciabatta-recept av Peter Lindberg. Det blev helt ljuvligt gott!
Dessutom väldigt lättbakat, bara man kommer ihåg att avsätta två timmar för jäsningen.

Soppbröd med soltorkade tomater och timjan

Fyller typ en form som är 20*30 cm

Ingredienser

3 dl yoghurt (vi kör mild, naturell, ekologisk)
3 dl vatten
2 msk rapsolja
25 g jäst
1 dl (ca 50 g) hackade/strimlade soltorkade tomater
2 tsk havssalt
1 msk torkad timjan
300 g grahamsmjöl
480 g vetemjöl

Gör så här

  1. Värm yoghurt, vatten och rapsolja till 37 grader (ja, jag använder termometer. ”Fingervarmt” med mina fingrar blir typ 12 grader…)
  2. Eftersom jag alltid råkar värma degvätskan för mycket passar jag på att strimla tomaterna fint medan jag väntar på att den ska svalna.
  3. Smula/bryt ned jästen i en bunke, häll över degvätskan och rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt tomater, salt och timjan och allt mjöl.
  5. Knåda i 10 minuter med hushållsassistenten. Längre om assistenten är mänsklig.
  6. Degen blir lite kladdig men det är som det ska vara. Täck med handduk och jäs i 60 min.
  7. Stjälp ut degen i en ”lagom stor” form. Jag brukar ta en teflonform som är typ 30*22 cm. Eller lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och stjälp ut degen på pappret.
    Ta lite mjöl på händerna och klappa/sprid ut degen över formen/långpannan.
  8. Jäs ytterligare 60 minuter under handduk.
  9. Grädda i 20 minuter på 200 grader.
  10. För att få mjuk skorpa: svep in det nygräddade brödet i en handduk och stoppa i en plastpåse. Skiva/skär i bitar när det svalnat, och frys in det som blir över.