Carinas aubergine- och fetagratäng

Det här receptet snodde jag från en kokbok ute på Carinas och Christers underbara stuga. Tja, det vill säga, det finns nog kvar där men här är min modifierade (läs förneklade) variant.

Carinas aubergine- och fetagratäng

4 port

Ingredienser

3-4 auberginer (ca 300g/st, totalt ca 1200g), choppas upp i bitar
1,5 tsk havssalt
lite rapsolja
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, pressade
4 msk torkad mynta
2 tsk oregano
400 g fetaost i små bitar
2 dl yoghurt
1 tsk havssalt
nymald svartpeppar
1 tsk limesaft
1 dl hackade valnötskärnor (ca 50g)

4 färska tomater

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Skär auberginen i småbitar och varva dem med salt i en ugnsform. Rosta i ugnen tills de är mjuka och har fått färg (ca 20 min, rör om efter halva tiden). Sänk värmen till 200 grader när auberginen är klar.
  3. Fräs upp lök och vitlök med lite olja.
  4. Blanda i mynta, oregano, fetaost, yoghurt, salt, svartpeppar och limesaft. Värm tills osten smält lite.
  5. Fördela ostsåsen över auberginebitarna och strö över valnötskärnor.
  6. Skjuts in i ugnen, nu på 200 grader, i 20 minuter.

Servera med färsk tomat och sallad.