Morgonsnabb chaigröt med frukt och nötter

chaigrtÅh, den här gröten är vår absoluta favorit. Så varm, mättande, god, snäll… Barnen älskar den också, och vill helst ha den serverad med ”guldmjölk”, dvs varm mjölk med en aning gurkmeja i. Själv föredrar jag varm havremjölk.

Det allra bästa är att den går tvärsnabbt att göra på morgonen, eftersom man förbereder *allt* kvällen innan! Blötläggningen gör att de torkade frukterna och nötterna lever upp på ett helt osannolikt sätt :-)

 

Vi brukar göra en rejäl sats av grynblandningen. Havregrynen, havrekrosset och dinkelflingorna är självskrivna, resten tar vi av det vi har hemma. Nedanstående får med lätthet plats i en 2-litersbytta. Barnen äter ungefär 0,5 dl grynblandning och 0,5 äpple (eller 1 lagom stor banan) per näsa.

Grynblandning

4 dl dinkelflingor
4 dl havregryn
1 dl havrekross
2 dl boveteflingor
2 dl hirsflingor
någon dl eller så av vetegroddar, vetekli eller något annat man har stående i skåpen och inte riktigt ser hur man ska bli av med det…

Så till dagens stjärna:

Chaigröt

2 vuxenportioner

Ingredienser

2 dl grynblandning
1 dl torkad frukt (aprikoser klippta i bitar och russin)
0,5 dl nötter (hasselnötter och lite pumpakärnor är min favorit, barnen föredrar skalad sötmandel)
1,5 tsk chaikrydda
2 äpplen
ca 5 dl vatten
0,25-0,5 tsk salt

Gör så här

Kvällen innan:

  1. Blanda gryn, torkad frukt och nötter i en vid kastrull. Ju större yta mot spisen, desto lättare att koka utan att det bränner fast.
  2. Kärna ur äpplena och skär dem i små bitar. Lägg i kastrullen och häll i vatten och chaikrydda. Se till att äppelbitarna inte sticker upp för mycket.

15 minuter före frukostdags

  1. Salta gröten och koka upp den. Rör ordentligt och sänk värmen. Koka i 10 minuter på svag värme och rör några gånger från botten så att det inte bränner fast.
  2. Värm under tiden guldmjölken, havremjölken eller vad du nu vill ha.
  3. Pilla dig i navlen, duka, plocka ur diskmaskinen, gosa med barnen eller sysselsätt dig med något annat trevligt medan gröten kokar klart.
  4. Ät och njut. Tugga varje tugga många gånger och känn smakerna! Ju mer man njuter och tuggar, desto bättre står man sig.