Chili sin carne

Ett recept som är ganska så rakt av rippat från Gert Klötzke. Själva hade vi aldrig kommit på att ha kaffepulver eller vinäger i, men oj vilken smakskillnad det blev!

Chili sin carne

4 portioner

Ingredienser

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 röd paprika
1 msk malen spiskummin
1 tsk cayennepeppar
1 tsk malet bryggkaffe
2 msk olivolja
600 g färdigkokta bönor, gärna blandat kidney och vita eller borlotti
2 burkar krossade tomater
1-2 tsk socker (om det behövs, smaka av på slutet)
4 tsk havssalt
svartpeppar
2 tsk vinäger
1 msk torkad timjan

Gör så här

1. Hacka lök, vitlök och zucchini. Fräs tillsammans med kryddorna och kaffet i olivolja tills det blir gyllenbrunt.
2. Hacka paprika och tillsätt tillsammans med bönor, krossade tomater och socker. Låt sjuda 5 minuter.
3. Smaka av med salt, peppar, vinäger och timjan.

Servera med ris och turkisk yoghurt. 4HB: kokt blomkål är en utmärkt risersättning. Komplettera proteinet med stekt sej eller en klick svalkande keso.