Farmor Gerds herrgårdstårta

herrgrdstrtaHerrgårdstårta, marängtårta, tårta med bär, ”den där vansinnigt goda tårtan du vet” och nu senast ”Åsa-tårta”. Jojo. Den här tårtan är helt klart min favorit, alla kategorier. En aning meckig att få till men å andra sidan gör man den inte så ofta. (I alla fall inte om man vill leva någorlunda balanserat 😉

Senast vi njöt av den var på Tuvas 9-årsfirande i början av juli, då blev det färska jordgubbar både i och på tårtan. När vi firade Meja och Melker i maj hade vi tinade hallon i. Farmor Gerd brukar pynta med vinbär. Man tager vad man haver och vad säsongen bjuder på :-)

Farmor Gerds herrgårdstårta

12 bitar

Ingredienser

Botten
200 g smör
2 dl strösocker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Maräng
4 äggvitor
3 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver (äkta vaniljpulver alltså, inte vaniljsocker)
50 g hackad sötmandel

Fyllning
3 dl vispgrädde
bär efter smak och säsong

Gör så här

  1. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30*40 cm och sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med botten: Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ned det i smeten omväxlande med mjölken.
  3. Bred ut smeten på bakplåtspappret men ge sjutton i att ställa in plåten i ugnen!
  4. Hacka mandeln ganska fint. Vispa äggvitorna till hårt fast skum. Vänd ner socker, vaniljpulver och hälften av mandeln.
  5. Bred marängsmeten ovanpå bottensmeten. Strö på resten av mandeln.
  6. Grädda i ca 20 minuter. Täck ev. med folie om marängen får för mycket färg.
  7. Låt kallna och dela sedan mitt i tu. Jag brukar använda en sax.
  8. Nu kommer den meckiga delen: Vänd, med hjälp av en skärbräda eller två, den ena halvan upp-och-ned och dra försiktigt bort bakplåtspappret. Vänd sedan tillbaka i samband med att du placerar den på en tjusig bricka eller ett passande fat. (Skrapa loss det som sitter kvar på bakplåtspappret och *njut*!)
  9. Vispa grädden och fördela den och bären på botten.
  10. Upprepa steg 8 med den andra halvan. Det trixigaste är att liksom kasa ut tårtbottnen på grädden på en snyggt sätt.
  11. Pynta eventuellt med fler bär.