Finsk kålrotslåda

2011-05 finsk klrotsldaJag fattar inte hur något så enkelt kan vara så gott! Och då gillar jag inte kålrot. Inte egentligen. Men i den här kålrotslådan händer något magiskt.

Recptet hittade jag på Tasteline. Har bytt grädden mot Oatly iMat för att få det lite mer makrobiotiskt. Smöret får lov att vara OK, vi använder ju bara ekologiskt och det är inga mängder vi pratar om… Jag har testat att byta ut smöret mot rapsolja, men då försvinner lite av magin.

Man kan också skippa ugnsgratineringen i slutet (som på bilden). Det blir lika fantastiskt gott men ska man servera många är det trevligare med en ungsform än en kastrull.

Finsk kålrotslåda

Ingredienser

1,5 kg  kålrot
1,5 dl  Oatly iMat
4 msk  smör
1 tsk  salt
0,5 tsk malen muskotnöt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär kålroten i tärningar och koka mjuk i lättsaltat vatten, ca 10 min.
  3. Häll av kokvattnet och ta undan ungefär hälften av kålrotsbitarna. Blanda i smör, havregrädde, salt och muskot. Mixa slät med stavmixer.
  4. Blanda i de hela kålrotsbitarna igen och häll allt i en liten form. Grädda ca 10-15 min tills lådan fått fin färg.