Fiskburgare med lax och vit fisk

Supernenkla och supergoda burgare som alla våra barn älskar.
När vi gjorde dubbel sats la vi ut burgarna på plåtar och gräddade i ugnen (200 grader, 15 minuter).
”Ännu godare än vanligt” tyckte barnen. ”Inte riktigt lika snyggt men minst lika gott” tyckte vi.

Fiskburgare med lax och vit fisk

5-8 portioner beroende på tillbehör – servera gärna med en bönsallad istället för bröd!

Ingredienser

400 g lax (går lika bra med röding, om man skulle råka tina fel fisk…)
400 g vit fisk (torsk, sej, alaska pollock)
2 ägg
4 msk hackad persilja
4 msk citronjuice
1,5-2 tsk havssalt
(ev 4 msk kikärtsmjöl)
Kokosfett att steka i

Gör så här

  1. Dela fisken i mindre bitar och lägg i en bunke. Knäck i ägget och kör med stavmixern till en jämn färs.
  2. Häll i resten av ingredienserna och blanda med stavmixern. Blir smeten jättelös så häll i lite kikärtsmjöl, men det brukar inte behövas.
  3. Låt gärna fiskfärsen stå och vila 20 minuter i kylen.
  4. Häll ordentligt med kokosfett i en stekpanna. Låt fettet bli varm och klicka sedan ut färsen (eller forma till burgare om du orkar och smeten håller ihop) och stek 2-3 minuter på varje sida så att de får en härligt gyllene yta.

Servera med sallad, tomat, chilimajonnäs och hamburgerbröd! Eller, om du kör 4HB, med varma grönsaker och en enkel bönsallad eller grön linssallad. Supergott!