Fredagsmys med russin- och nötrutor

russin-och-valntsbollarTestade ett recept i Buffé som var så vansinnigt enkelt att jag bara måste dela med mig. Chokladen diskvalificerar detta som makrobiotiskt, men gott var det! Mycket mer mättande än ”vanliga” chokladbollar, och mycket, mycket nyttigare. Och ungarna gillade dem!

Tuva har rullat bollarna på bilden. Själv körde jag latmansvarianten med rutor :-)

Russin- och nötrutor

lagom många

Ingredienser

1,5 dl valnötter
1 dl russin
1,5 msk kakao (ja, jag tar mer än vad ICA gör)
1 msk vatten
0,5 dl skalat sesamfrö
0,5 krm himalayasalt

Gör så här

  1. Kör valnötter, russin, kakao och vatten till en smet i en mixer eller stavmixer.
  2. Häll ut sesamfröna på en flat tallrik och blanda med himalayasaltet.
  3. Sätt en unge på att rulla bollar och snurra i sesamfrö. Eller platta ut degen mellan händerna, lägg ned i sesam-salt-blandningen, vänd, och skär upp i munsbitsstora rutor. Klart.