Frukostbröd med solrosfrö, linfrö och sesamfrö

Det är väl lika bra att slänga upp receptet på vårt ”vanliga” bröd också. Det kom till när vi tröttnat på att betala tokdyrt för bra ekologiskt bröd i butiken, alternativ lite mindre dyrt för tråkigt ekologiskt bröd.
Vi brukar skiva brödet så snart det har svalnat, och frysa in det. Då är det bara att ta fram det bröd som behövs och rosta.
Funkar både som frukostbröd och som soppbröd (med rapsolja och flingsalt, slurp).

Frukostbröd med solrosfrö, linfrö och sesamfrö

2 limpor

Ingredienser

50 g jäst
6 dl vatten, 37 grader
0,5 dl rapsolja
2 tsk havssalt
2 tsk råsocker (för att boosta jästen)
2 dl linfrö (vi brukar ta hela men krossade går säkert lika bra)
1 dl sesamfrö (skalade)
1,25 dl solroskärnor (inte så himla noga, 1.25 är för att jag tar ett fullt dl-mått istället för att ”stanna på strecket”. Det är gott med solroskärnor!).
300 g grahamsmjöl
600-650 g vetemjöl

Gör så här

  1. Smula sönder jästen och häll över det 37-gradiga vattnet. Rör tills jästen löst sig och häll i rapsolja, havssalt och råsocker.
  2. I med resten av ingredienserna och rör runt. Börja med den mindre mängden vetemjöl.
  3. Arbeta i 10 minuter med hushållsassistenten. Häll i resten av vetemjölet degen är alltför kladdig. Den ska vara lite klibbig men inte så att det fastnar på fingrarna om man klappar den.
  4. Jäs under handduk i minst 20 minuter.
  5. Stjälp upp degen och dela den i två delar. Forma delarna till limpor och lägg dem i brödformar. Vi brukar klappa ut dem mot kanterna för att få så jämna skivor som möjligt.
  6. Jäs i minst 50 minuter.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen, 25 minuter i 225 grader.
  8. Svep in de nygräddade bröden i handdukar och lägg in i en stor plastpåse.
  9. Skiva och frys in så snart bröden svalnat.