Hemmagjord färskost med smak och stil

faerskostHemmagjord färskost är så himla mycket lättare att göra än man tror. Och så väldigt fritt från tillsatser. Makrobiotsikt är det däremot inte, men när barnen vill ha ost så föredrar jag denna framför hårdost eller köpt Philadelpia :-)

Till min stora glädje finns det både ekologisk gräddfil och ekologiskt yoghurt nuförtiden, vilket gör det ännu roligare att investera de 10 minuter det tar att svänga ihop den här röran.

Krydda med vitlök och persilja/gräslök så har du den perfekta osten för värsta grymma sejen!

Hemmagjord färskost med smak och stil

2,5-3 dl

Ingredienser

3 dl gräddfil + 3 dl mild naturell yoghurt (den med varierande fetthalt)
eller
6 dl mild naturell yoghurt
eller
6 dl valfri blandning av naturell yoghurt, gräddfil, turkisk yoghurt enligt kylens innehåll

0,5 tsk havssalt
vitlök, gräslök, persilja, mortlad rosépeppar, mortlad grönpeppar eller vad man nu är sugen på för smak och stil :-)

Gör så här

  1. Häll gräddfil/yoghurt i en liten kastrull och värm försiktigt. Använd en termometer och rör hela tiden, gärna med en slickepott.
  2. När blandningen är 50 grader häller du den i ett melittafilter (helst flergångs för miljöns skull) och ställer svalt några timmar.
    Det räcker att värma till 40 grader, då blir osten lite krämigare, och man kan också värma till 60-70 grader, då blir den grynigare.
  3. Blanda den fasta ostmassan med salt och den kryddning du föredrar. Klart!

Vasslen kan du med fördel använda i brödbak, kanske till frukostbröd, tortillas eller pizzadeg.