Hirsgryta med curry

Mmm. Den här grytan ger mycket smak för ganska liten insats. Makrobiotiskt så det förslår, och hirs är dessutom basiskt. I originalreceptet är det vanlig kummin, men eftersom jag inte brukar ha det hemma tog jag spiskummin istället. Det blir en lite annan touch, men minst lika gott!

Jag tycker ärtorna blir godast om de bara precis hinner bli varma, håller man dem upphettade för länge blir de hårda och skrynkliga istället.

Hirsgryta med curry

3 port

Ingredienser

2 dl hirs
4 dl vatten
1/4 tsk salt

rapsolja eller kokosfett att steka i
1 tsk spiskummin (eller vanlig kummin, ger en annan smak men är lika gott)
1 msk curry
1 stor gul lök, ca 100g
250g morot
250g rotselleri (eller kålrot)
5 champinjoner eller annan svamp
1 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk shoyu
1 dl gröna ärter
50g cashewnötter

Gör så här

  1. Koka upp hirsen med vatten och salt. Låt sjuda på svag värme under lock i 20 min. Låt sedan stå under lock i 10 min.
  2. Rosta cashewnötterna i ugn, 150 grader i 12-15 minuter. Grovhacka dem när de har svalnat.
  3. Finhacka lök, morot, rotselleri och svamp.
  4. Hetta upp fettet i en kastrull och tillsätt (spis)kummin, curry, lök och svamp. Fräs några minuter och tillsätt sedan rotselleri och morot. Häll på 1 dl vatten och låt sjuda under lock på svag värme i ca 5 minuter.
  5. Krydda med curry, salt och shoyu. Häll i den färdigkokta hirsen och fräs upp allt. Tillsätt en matsked rapsolja om det behövs.
  6. Blanda i ärtorna och låt dem bli varma. Strö över de grovhackade cashewnötterna och servera, gärna med blomkåls- och broccolisallad med tahinidressing.