Hirskaka med äpple och sötmandel

Den här efterrätten är så löjligt nyttig att man absolut kan ta en bit till. Däremot är den inte sötad med något annat än äpplen och russin, så sockertroll kan måhända bli besvikna.

Hirs är basiskt. Sötmandel är basiskt. Alla råvaror är enkla att få tag i ekologiska.

Och dessutom är den lättlagad… :-)


Hirskaka med äpple och sötmandel

4 portioner

Ingredienser

1 dl hirs
4 äpplen à ca 150 g styck
1 dl russin
1 nypa havssalt
1,25 dl vatten
30 g sötmandel (150 grader, 10 min)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader och rosta sötmandeln i 10 minuter. När den svalnat: skär den i strimlor längs med.
  2. Lägg hirsen i botten på en kastrull. 
  3. Skär äpplena i bitar (behåll skalet på) och lägg ovanpå hirsen.
  4. Lägg russinen ovanpå äpplena och nyp över en aning salt.
  5. Häll på vattnet och koka upp. Koka sedan under lock på svag värme i 20 minuter. Rör inte!
  6. Låt stå i 5 minuter utan lock och lägg sedan upp i en form. Jag brukar klä formen med lite gladpack för att få kakan att släppa lätt. Släta till ytan med en slickepott.
  7. När kakan har svalnat har den ”tagit ihop”. Vänd upp den på ett fat och lägg över den strimlade sötmandeln.
  8. Ät och njut!

Surt-basiskt?

Hirs och sötmandel är basiska, havssalt drar mot det neutrala och äpplen och russin är sura.
Slutsats: En efterrätt blir inte så mycket bättre än så här. Kör på!

Ayurveda

Kokt äpple dämpar vata, söta äpplen dämpar pitta och alla äpplen dämpar kapha.
Hirs ökar vata och pitta, dämpar kapha
Blötlagda russin (och även kokta, förmodar jag) russin dämpar vata. Russin (även torra) dämpar pitta och kapha.
Salt dämpar vata, ökar pitta och kapha.
Sötmandel dämpar vata, ökar pitta och kapha.
Slutsats: en efterrätt som dämpar vata med sin syrliga och söta ton. Med söta äpplen är den helt OK även för en pitta.

Makrobiotiskt?

Jajamensan!