Indisk soppa med rotselleri och kokosmjölk

indisk_soppaOjojoj. Nu var det länge sedan. Sommaren har varit intensiv, och varm. Nu är hösten (nästan) här, tjockstrumporna och handkrämen är i alla fall säsongsinvigda och höstrutinerna håller på att falla på plats.

Vi hittade ett nytt recept i vår ”recept-scrapbook”. Det har legat där ett tag men inte blivit testat. Förrän nu. Och det var verkligen på tiden, för den var ruskigt god!

Föredömligt lättlagad middagsmat; rotsellerin ger härlig karaktär och både vi och barnen fick en ny favoritsoppa :-)

Det delikata cashew- och aprikoshacket ger lite tuggmotstånd till den släta soppan, och smakerna passar kanonfint ihop!


Indisk soppa med rotselleri och kokosmjölk

4 port

Ingredienser

1 gul lök
1 msk rapsolja
1 tsk garam masala
650-700 g färdigskalad morot
300 g färdigskalad rotselleri
2 vitlöksklyftor
3-4 cm färsk ingefära
8-10 dl vatten
1 msk trocomare (eller 2 buljongtärningar utan E)
1 burk kokosmjölk
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk citronsaft

Cashew- och aprikoshack:
1 dl cashewnötter
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl bladpersilja

Gör så här

  1. Skala och grovhacka löken och fräs den i oljan med garam masala, ca 2 min i en stor kastrull.
  2. Skala och grovhacka morötter, rotselleri, vitlök och ingefära och lägg i kastrullen.
  3. Tillsätt vatten och örtsalt/buljong. Koka 10-20 min under lock (tills grönsakerna är mjuka).
  4. Tillsätt kokosmjölk, salt, peppar och citronsaft. Mixa soppan slät. Späd med vatten om det behövs.
  5. Hacka och blanda cashewnötter, aprikos och bladpersilja. Lägg i en sked av blandningen i soppan vid servering.