Indisk soppa med rotselleri och kokosmjölk
Ojojoj. Nu var det länge sedan. Sommaren har varit intensiv, och varm. Nu är hösten (nästan) här, tjockstrumporna och handkrämen är i alla fall säsongsinvigda och höstrutinerna håller på att falla på plats.
Vi hittade ett nytt recept i vår ”recept-scrapbook”. Det har legat där ett tag men inte blivit testat. Förrän nu. Och det var verkligen på tiden, för den var ruskigt god!
Föredömligt lättlagad middagsmat; rotsellerin ger härlig karaktär och både vi och barnen fick en ny favoritsoppa
Det delikata cashew- och aprikoshacket ger lite tuggmotstånd till den släta soppan, och smakerna passar kanonfint ihop!
Indisk soppa med rotselleri och kokosmjölk
4 port
Ingredienser
1 gul lök
1 msk rapsolja
1 tsk garam masala
650-700 g färdigskalad morot
300 g färdigskalad rotselleri
2 vitlöksklyftor
3-4 cm färsk ingefära
8-10 dl vatten
1 msk trocomare (eller 2 buljongtärningar utan E)
1 burk kokosmjölk
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk citronsaft
Cashew- och aprikoshack:
1 dl cashewnötter
1 dl torkade aprikoser
0,5 dl bladpersilja
Gör så här
- Skala och grovhacka löken och fräs den i oljan med garam masala, ca 2 min i en stor kastrull.
- Skala och grovhacka morötter, rotselleri, vitlök och ingefära och lägg i kastrullen.
- Tillsätt vatten och örtsalt/buljong. Koka 10-20 min under lock (tills grönsakerna är mjuka).
- Tillsätt kokosmjölk, salt, peppar och citronsaft. Mixa soppan slät. Späd med vatten om det behövs.
- Hacka och blanda cashewnötter, aprikos och bladpersilja. Lägg i en sked av blandningen i soppan vid servering.