Julbord 2010

Årets julbord blir en intressant historia. Gamla klassiker – mest för barnens skull – varvas med nya oprövade vegetariska kort.

Vi blir 6 vuxna och 7 barn i åldrana 3,5-12 år, och så här ser menyn ut:

Kullamusts vita äppelglögg med russin och mandlar

Sill (senaps-, skärgårds-, matjes- och inlagd) med gräddfil, gräslök (eller rödlök?) och potatis
Skinka med senap och äppelmos
Köttbullar
Prinskorv (Änglamarks)
Laxfilé i ugn
Saffransmarinerade kikärtor

Rödbetssallad med yoghurt
Guld-råris
Finsk kålrotslåda
Morötter med ingefära, kokos och cashew
Varm rödkålssallad med hasselnötter och granatäpple
Grönkål på något makrobiotiskt vis
Varma grönsaker (broccoli och squash)
Varma vitsaker (blomkål, vitkål, salladskål)
Tahinidressing

Hembakat bröd – surdegen fick ingen fart så det blev Ernst söta frukt- och nötbröd (nästa gång med mindre sirap).

Hemmagjord färskost med vitlök och örter

Ris à la malta
Makrobiotisk äppelkaka med tofugrädde

Knäck
Chaikryddade cashewnötter
Valnötter och hasselnötter att knäcka
Fikon (Saltå kvarns, förstås.)
Pepparkakor (hembakade och Nyåkers – de är de i särklass godaste köpepepparkakorna)
Syster Lenas underbara saffransskorpor

Puh. Vi ska nog bli mätta. Jag kommer lägga upp recepten allt eftersom, och komplettera med bilder när maten är färdiglagad.