Jumbomos (som potatismos utan potatis)

2011-05 jumbomos”Kan vi äta det här fler gånger?” frågar barnen när vi serverar jumbomos första gången. Vi nickar glatt och ler stort.

Jumbomos höll på att få heta elefantmos, men det blev liksom lite konstigt. Elefanter och elefantbönor är ju inte riktigt samma sak.

Men elefantbönor, limabönor, stora vita bönor, smörbönor, butter beans och jumbobönor är samma sak. Goda, smöriga bönor som passar perfekt till en böndipp eller som redning i en soppa. Eller i jumbomos. Kanske vi skulle kallat det jumbomums istället?

Jumbomos

4 port

Ingredienser

2 dl röda linser
2,5 dl vatten
200 g morötter
2 vitlöksklyftor
50 gram smör
300 g färdigkokta jumbobönor
1 tsk salt
en nypa muskot
nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj linserna ordentligt flera gånger. Skala och riv, hacka eller skär morötterna i småbitar.
  2. Lägg linser, vatten, morötter och pressad vitlök i en kastrull och koka i 10 minuter.
  3. Lägg i smöret och bönorna och låt dem bli varma. Mixa til mosig konsistens med gaffel eller stavmixer. Krydda.