Koka rundkornigt råris

råris i blötHur svårt kan det vara, tänker man i sitt stilla sinne. Koka ris, jag menar…

Självklart är det jättelätt. Bara man kan tricken 😉

Det råris jag pratar om är det makrobiotiken förespråkar, dvs det rundkorniga. Det finns KRAV-märkt från både Saltå Kvarn (Coop och Ica) och Risenta (Willys). Smaken är inte alls som ”vanligt” råris utan är istället mjukt nötig. Dessutom ger det ett väldigt trevligt tuggmotstånd. Rundkorning råris är helt enkelt beroendeframkallande gott, och barnen älskade det från första stund :-)

Det allra viktigaste med råris är att det måste blötläggas. Annars kommer fytinsyran, som finns i skaldelarna på råriskärnan (och på andra fullkornprodukter) att hämma din förmåga att ta upp kalcium, järn, magnesium, zink och flera andra viktiga mineraler.

Blötläggning bryter ned fytinsyran och gör att vi kan tillgodogöra oss alla nyttigheter råriset bjuder på. Blötlägg alltså, minst 6 timmar, gärna mer.

Det råris som du ska ha till middag kan du lägga i blöt redan på morgonen, och lunchriset lägger du i blöt innan du går och lägger dig. Om du råkat missa din blötläggningsdeadline så finns det ändå hopp – häll kokande vatten på riset så får du samma resultat på bara 2-3 timmar.

Världens godaste råris

2-3 portioner

Ingredienser

2 dl råris
3,5 dl vatten + sköljvatten
1/4 tsk salt

Gör så här

  1. Börja med att skölja och tvätta riset ett par gånger. Häll av i en sil så att du blir av med allt sköljvatten.
  2. Häll på 3,5 dl kallt vatten och låt stå i minst 6-8 timmar, gärna över natt.
  3. Häll över ris + blötläggningsvatten + salt i en kastrull med bra lock.
  4. Koka upp och sänk sedan värmen. Koka på svag värme i ca 35 minuter, sedan bör allt vatten ha absorberats. Låt gärna riset stå i 5 minuter innan du serverar det.

Surt-basiskt?

pH ligger på ca 6,5, så tyvärr är det surt. Komplettera med basiska grönsaker!
(Och jämför man med tex pasta och vitt ris som har ett pH på ca 5,5 så är det ju verkligen inte så illa!)

Ayurveda

Råris dämpar vata, ökar pitta och kapha.

Makrobiotiskt?

Så det stänker om det :-)