Lågtempad teriyakilax med sesamfrö i ugn

2011-05 teriyakilaxKräver minimal arbetsinsats. Och blir supergod. Den låga ugntemperaturen gör laxen saftig, och medan den står och lagar till sig hinner man förebereda tillbehören. Förslagsvis en broccolisallad med ingefära, chili och lime, och en enkel bönsallad som man pimpar med salladslök och körsbärstomater. Platsar på vilket festbord som helst!

Jag använder Kikkomans teriyakisås. Den innehåller egentligen alldeles för mycket socker (11%), men det är ingenting jämfört med Santa Marias trögflytande teriyaki-”sirap”.

Vill du köra sockerfritt så använd vanlig soya, tamari eller shoyu istället för teriyakisås, men var i så fall noga med att kolla innehållsförteckningen så att du slipper socker!

Lågtempad teriyakilax med sesamfrö i ugn

Ingredienser

Laxfilé, antingen i portionsbitar eller en del av en sida. 150 g per portion är lagom.
Teriyakisås
Finhackad ingefära
Sesamfrö

Gör så här

  1. Skvätt upp teriyakisås i en ungsform. Lägg i lite finhackad ingefära (vill du göra broccolisalladen så passa på att hacka till den också).
  2. Lägg i laxen med köttsidan nedåt och låt ligga i en timme eller tre.
  3. Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram laxen, vänd skinnsidan nedåt och strö på sesamfrö.
  4. Skjuts in i ugnen. 25 minuter räcker för de flesta laxar. Den blir nästan lite gravad i konstistensen, och så ska det vara. Saftigt, mört och gott!

Smaklig måltid!