Linsfärssås med morötter

Här är ännu en variant på ”linsfärssås”, aningens 4HB-modifierad. Fast jag vet inte hur 4HB chilisås är egentligen… Hur som helst, den är inte lika söt som Tuvas, men lika snabb, enkel och god! Och kidsen äter glatt :-)

Linsfärssås med morötter

4-5 portioner

Ingredienser

1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
lite olja
4 dl röda linser, väl sköljda
300 g morötter
4-6 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 dl chilisås
2 tsk paprikapulver
3 msk soya, gärna mörk
0,5 dl solroskärnor
1 msk timjan
0,5 tsk havssalt
nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Fräs lök i oljan i en traktörpanna eller lite större gryta. Ansa och riv eller hacka morötterna.
  2. Häll i alla ingredienser utom salt och svartpeppar.
  3. Koka under lock 15-20 minuter, späd med vatten vid behov. Rör då och då, linserna suger gärna fast i botten annars.
  4. När linserna är mjuka: ta av locket och koka ihop till lagom konsistens.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Servera med fisk och grönsaker.