Linssoppa med äpple

Ärtsoppa utan prutt, rödcurry-soppa, linssoppa med äpple, Bolibompasoppa…

Kärt barn har många namn. Den här soppan markerar vårt inträde i lins-världen. Det var vår då 7-åriga Tuva som kom och sa ”Jag vill ha linssoppa med äpple. Receptet finns på Bolibompawebben.”
En klart surrealistisk upplevelse, jag lovar.
Det krävdes ett ganska stort mått av övertalning. Linser var ju – milt uttryckt – inte riktigt vår grej.

Numera är linser vår grej. Lättlagat, snabbt, proteinrikt, möjligt att variera i det oändliga. Precis som den här soppan!
Variera basen med olika kryddor och på mindre än 20 minuter har du en ärtsoppa utan prutt, en het soppa med röd curry och koriander eller din egen alldeles personliga favorit. Kommentera gärna om du hittar en smaksättning som du vill dela med dig av!

Soppa med röda linser och äpple

2 portioner

Ingredienser

2 äpplen
2 dl röda linser, väl sköljda
6-7 dl vatten
2 tsk trocomare

Ärtsoppa
1 tsk mejram
1 tsk timjan
Servera med senap

Rödcurry-soppa
Röd currypasta, en lagom klick
1,5 tsk torkade korianderblad (det går naturligtvis lika bra med färsk koriander)

Gör så här

  1. Skala och klyfta äpplena och lägg dem i en kastrull.
  2. Häll på vattnet och lägg i linser och buljongtärningen.
  3. Koka under lock i 10 minuter.
  4. Mixa soppan med stavmixer.
  5. Salta och krydda efter smak och humör. I originalreceptet är soppan klar efter steg 4.

Servera med ett gott bröd och en grönsallad med olja och äppelcidervinäger.