Ljuvlig kikärtssoppa med tahini
Mmm. Ursprungsidén till den här soppan kommer ifrån kursen i makrobiotik, men jag har modifierat det så att det fungerar som huvudrätt för två hungriga vuxna. Tahinin (sesampasta) trollar med buljongen så att den blir alldeles… ljuvlig
Lättlagad är den också, och snabb förutsett att man har färdigkokta kikärtor.
Servera med en skiva bröd för att komplettera proteinet i kikärtorna.
Ljuvlig kikärtssoppa med tahini2 portioner
Ingredienser
1 gul lök
rapsolja eller kokosfett
0,5 tsk salt
150g morot
150g rotselleri, kålrot, rättika eller liknande rotfrukt
6 dl vatten
1 tsk trocomare
3 dl färdigkokta kikärtor, gärna kokade med en bit kombu
1,5 msk tahini
(0,5 tsk salt)
Gör så här
- Blötlägg kikärtor i dubbla mängden vatten kvällen innan. Lägg gärna i en bit kombu (alg) om du har. Jag brukar koka i 45 minuter, i blötläggningsvattnet, tillsammans med kombu. Om du ändå ska koka kikärtor så gör en hel påse och frys in det som blir över (lösfrys på en plåt och sedan ned i fryspåse).
- Skala och skär löken i tunna klyftor. Fräs klyftorna i lite olja/fett och 0,5 tsk salt.
- Tärna morot och rotselleri (eller vad du nu vill ha) i cm-stora kuber och lägg i kastrullen. Fyll på med vatten och trocomare och koka under lock i 10 minuter. Har du en bit kombu över från kikärtskoket så strimla den och lägg med den också.
- Lägg i kikärtorna och ge det hela ett uppkok.
- Dra ned värmen och skeda i tahinin. Rör så att den löser sig men koka inte upp efter att du haft i den. Smaka av med mer salt om du tycker att det behövs. Färdigt!