Ljuvlig kikärtssoppa med tahini

kikrtsgryta_m_tahiniMmm. Ursprungsidén till den här soppan kommer ifrån kursen i makrobiotik, men jag har modifierat det så att det fungerar som huvudrätt för två hungriga vuxna. Tahinin (sesampasta) trollar med buljongen så att den blir alldeles… ljuvlig :-)

Lättlagad är den också, och snabb förutsett att man har färdigkokta kikärtor.

Servera med en skiva bröd för att komplettera proteinet i kikärtorna.

Ljuvlig kikärtssoppa med tahini

2 portioner

Ingredienser

1 gul lök
rapsolja eller kokosfett
0,5 tsk salt
150g morot
150g rotselleri, kålrot, rättika eller liknande rotfrukt
6 dl vatten
1 tsk trocomare
3 dl färdigkokta kikärtor, gärna kokade med en bit kombu
1,5 msk tahini
(0,5 tsk salt)

Gör så här

  1. Blötlägg kikärtor i dubbla mängden vatten kvällen innan. Lägg gärna i en bit kombu (alg) om du har. Jag brukar koka i 45 minuter, i blötläggningsvattnet, tillsammans med kombu. Om du ändå ska koka kikärtor så gör en hel påse och frys in det som blir över (lösfrys på en plåt och sedan ned i fryspåse).
  2. Skala och skär löken i tunna klyftor. Fräs klyftorna i lite olja/fett och 0,5 tsk salt.
  3. Tärna morot och rotselleri (eller vad du nu vill ha) i cm-stora kuber och lägg i kastrullen. Fyll på med vatten och trocomare och koka under lock i 10 minuter. Har du en bit kombu över från kikärtskoket så strimla den och lägg med den också.
  4. Lägg i kikärtorna och ge det hela ett uppkok.
  5. Dra ned värmen och skeda i tahinin. Rör så att den löser sig men koka inte upp efter att du haft i den. Smaka av med mer salt om du tycker att det behövs. Färdigt!