Makrobiotisk grönkålssoppa

Köpte 5 kg grönkål i förra veckan. Fatta hur mycket grönkål det är. Ett gigantiskt grönkålshuvud väger ca 300 gram. 5 kg, det är typ en hel säck. Tur att vi har en extrakyl i garaget :-)

Jag köpte grönkålen utan några större kunskaper om vad man gör med den. Visste bara att den är löjligt nyttig och ”i säsong”. Googlade lite och hittade ett recept på bloggen Gotlandsliv. Och ta mig sjutton. Hon har rätt. Det är nog århundradets godaste soppa!

Testade att köra utan ägg och serverade den nya kärleken rundkorningt råris och gomashio istället för lax (för det åt vi till lunch) och det blev superlyckat :-)

Så, här är min variant på

Makrobiotisk grönkålssoppa

2-3 portioner som huvudrätt

Ingredienser

2 dl råris

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
kokosfett
300 g grönkål
200 g vitkål
7 dl vatten
2 dl havremjölk
2 tsk trocomare
0,5 tsk havssalt

Gör så här

  1. Börja med att koka upp råriset
  2. Hacka och fräs lök i kokosfett i stor en kastrull. Lägg i kålen efter en stund och pressa i vitlöken. Fräs litegrann.
  3. Häll på havremjölk och vatten och lägg i trocomaren. Låt koka tills kålen mjuknat, ca 10-15 min.
  4. Mixa soppan till slät konsistens och smaka av med saltet.

Surt-basisk?

pH ca 8: vitlök
pH ca 7,5: grönkål, vitkål
pH ca 7: havssalt, lök, havremjölk, sesamfrö
pH ca 6,5: råris
Slutsats: Basisk till neutral bortsett ifrån tillbehöret råris (som dock är mycket mindre surt än tex lax och ägg, eller bröd).

Ayurveda

Råris dämpar vata, ökar pitta och kapha
Sesamfrö (i gomashion) dämpar vata, ökar pitta och kapha
Tillagad gul lök dämpar vata (små mängder), pitta och kapha
Vitlök dämpar vata, ökar pitta, dämpar kapha
Kokos dämpar vata och pitta, ökar kapha
Grönkål ökar vata, dämpar pitta och kapha
Vitkål dämpar vata (tillagad), pitta och kapha
Havremjölk dämpar vata, hör av dig om du vet hur pitta och kapha påverkas
Salt dämpar vata, ökar pitta och kapha
Slutsats:
Hyfsat pitta- och kaphadämpande tack vare huvudingredienserna. Råriset och gomashion däremot är vatadämpande.

Makrobiotiskt

Man kan ju alltid byta kokosfettet mot närproducerad rapsolja, men kokosfett klarar upphettning mycket bättre än olja. I övrigt klockrent makrobiotiskt, särskilt om man serverar gomashio till riset.