Makrobiotisk risotto med russin och mandel

makro_risottoHittade ett intressant recept på en risotto med nötter och frukt som Gwyneth Paltrow lär gilla. Den blev dock för söt för min smak (och jag är inte så jätteförtjust i stjälkselleri) så jag har modifierat det så att det blir lite matigare. Dessutom tyckte jag att det var svårt att få till råriset när det kokades tillsammans med massa annat, så jag har förenklat receptet. Det blir därmed ingen ”riktig” risotto, men gott – och synnerligen lättlagat – det blir det!

Makrobiotisk risotto med russin och mandel

2-3 portioner

Ingredienser

2 dl råris

1 msk rapsolja, eller ännu heller kokosfett (håller bättre i värme)
1 gul lök
200-250 g rotselleri (200 g skalad)
200-250 g morot
1 dl vatten
1tsk salt
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
60 g russin (en dryg dl)
50 g skalad sötmandel (ca 1 dl)
1-2 msk hackad färsk koriander, persilja eller timjan

Gör så här

  1. Koka råriset separat enligt dessa anvisningar
  2. Skär löken i tunna klyftor och låt den fräsa i fettet på låg värme i en ganska stor kastrull.
  3. Medan löker blir mjuk skalar och skär du rotsellerin i cm-stora kuber och morötterna i undefär lika stora bitar. Enligt min makrobiotik-lärare behöver man inte skala ekologiska morötter (bara skölja och skära bort det fula), enkelt och bra!
  4. Häll i rotsakerna, vattnet, saltet, kanel, ingefära och russin. Koka upp och koka sedan under lock på svag värme i ca 15-20 minuter (eller vad det nu kan tänkas vara kvar på riskoket).
  5. Torrrosta mandeln på medelstark värme i stekpanna. Fixa tillbehören – de lättkokta grönsakerna i punkt 7.
  6. När riset är klart och rotsakerna är mjuka: häll ihop hela härligheten i rotsakskastrullen och blanda ordentligt. Vänd ned nötterna och det kryddgröna.
  7. Servera med lättkokta gröna grönsaker, tex haricot verts, broccoli, kinakål och squash, gärna kryddade med lite tamari eller shoyu.

Surt-basisk?

pH ca 8,5: russin, koriander, persilja
pH ca 8: morot
pH ca 7: olja, havssalt, lök, sötmandel, solrosfrön
pH ca 6,5: råris
Rotselleri är också basiskt, skulle gissa att pH ligger på 7,5-8.
Slutsats: råriset gör den här rätten sur, men eftersom alla övriga ingredienser är neutrala till basiska så är den ändå OK. Balansera genom att äta ordentligt med gröna grönsaker – de har ofta ett pH på över 7,5.

Ayurveda

Råris dämpar vata, ökar pitta och kapha
Rapsolja dämpar vata. Jag tror att den ökar pitta och kapha men är inte säker. Hör gärna av dig om du vet!
Tillagad gul lök dämpar vata (små mängder), pitta och kapha
Rotselleri… Hittar inte så mycket om rotselleri. Den nämns på tri-dosha-sidor, vilket får mig att tro att den dämpar vata, pitta och kapha. Det är också rimligt med tanke på dess smak. Vet du mer än jag om rotselleri så hör av dig!
Morot dämpar vata, pitta och kapha
Salt dämpar vata, ökar pitta och kapha
Kanel dämpar vata, pitta och kapha
Torkad ingefära dämpar vata, ökar pitta och dämpar kapha. (Färsk ingefära dämpar alla tre.)
Blötlagda russin (och även kokta, förmodar jag) russin dämpar vata. Russin (även torra) dämpar pitta och kapha.
Sötmandel dämpar vata, ökar pitta och kapha
Färsk koriander dämpar vata (små mängder), pitta och kapha
Persilja dämpar vata, pitta (små mängder) och kapha
Slutsats: Vatadämpande så det stänker om det. Ha lite olja på grönsakerna till så funkar även de.

Makrobiotiskt

Jajamensan, makrobiotiskt är det.