Makrobiotisk smuläppelkaka med rostade cashewnötter

ppelkaka_cashew_tofugrddeDen här äppelkakan hade vi som efterrätt på julbordet, tillsammans med tofugrädde. Nötterna i kakan och nötsmöret i grädden gifter sig alldeles fantastiskt!

Smarrigt :-)

Makrobiotisk smuläppelkaka med rostade cashewnötter

3-4 port

Ingredienser

4 äpplen
50 g smör (egentligen inte helt makrobiotiskt, så se till att det är ekologiskt!)
2 dl havregryn
1 dl rostade cashewnötter, grovhackade (150 grader, 10 min)
1 dl russin
50 g vetemalt / rismalt
0,5 dl havremjölk (sojamjölk, rismjölk eller vad du nu råkar ha hemma)
0,25 tsk kardemumma

Gör så här

  1. Börja med cashewnötterna. Bred ut dem i en ugnsform och rosta i 150 grader i 12-13 minuter. Grovhacka dem när de svalnat en aning.
  2. Sätt sedan ugnen på 225 grader. Tvätta och skär äpplena i ganska tunna klyftor. Lägg klyftorna i lämplig form och strö över russinen.
  3. Smält smöret i en kastrull och låt det småkoka litegrann (för att få fram knäckig smak).{jcomments on}
  4. Häll i resten av ingredienserna i smöret, blanda om och låt det bli varmt.
  5. Klicka/kleta/bred ut smulblandningen över äppelklyftorna. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.