Makrobiotisk tofugrädde

ppelkaka_cashew_tofugrdde

I den makrobiotiska boken ”På kornet” finns ett recept på tofugrädde. Till den ska man ha ”silken tofu” och på Lotta Brincks matblogg hittade jag ett lysande tips på hur man gör sin egen :-)

Det här blir liksom en nötig vaniljsås som passar gudomligt till en smuläppelkaka med rostade cashewnötter.

Tofugrädde

ca 500 g

Ingredienser

1 liter sojadryck, tex Alpro Natural Fresh (jag hittar inte färsk+osötad så jag valde färsk)
3 msk citronjuice
50 g vetemalt
2 msk jordnötssmör (går säkert utmärkt med tahini om man är allergisk mot jordnötter)
1 krm äkta vanlijpulver

Gör så här

  1. Koka upp sojadrycken. Rör hela tiden, annars bränner det fast i botten.
  2. Rör ned tre matskedar citronjuice, rör runt lite grann och låt stå några minuter. Sojadrycken ska skära sig, om det inte gör det så koka upp den igen.
  3. Häll av ”ostmassan” i ett kaffefilter och låt stå en liten stund. Jag brukar få ungefär 3 dl ostmassa och 7 dl ”vassla”.
  4. Häll ostmassan (= silken tofu) i en mixer och tillsätt övriga ingredienser. Mixa och späd med vasslan till önskad konstistens. Minst 1 dl, kanske lite till.
  5. Klart för servering!