Mild och svalkande gazpacho

gazpachoAlltså, det här fantastiska vädret. Det är ju så underbart, jag njuter av varenda sekund av medelhavsvärmen. Det är ju bara bäst att äntligen slippa fårskinnstofflorna med yllesockarna i!

För att svalka av mina nära och kära, som har en annan komfortnivå på utomhustemperatur än vad jag har, ville jag göra en gazpacho. Tomas gazpacho på Matälskaren har bidragit starkt till nedanstående recept, även om just det starka blev bortrationaliserat. Jag vill ju ha något milt och svalkande och då är just tabasco en aaaning kontraproduktivt.

Sedan råkade vi faktiskt ha vackert gul ekologisk paprika hemma just den här dagen. Den blev fin på bilden i alla fall, även om den var lite överflödig rent smakmässigt.

Mild och svalkande gazpacho

4 rejäla portioner

Ingredienser

6 medelstora tomater
2 medelstora gurkor
2 rödlökar
2 burkar krossade tomater à 400 g
4 msk rapsolja
4 msk äppelcidervinäger
2 tsk salt
2 vitlöksklyftor
2 tsk honung
nymalen svartpeppar
30-40 blad koriander
1 dl finskuren gräslök

Gör så här

  1. Skär alla tomater, en gurka, en rödlök och vitlöken grovt. Lägg, tillsammans med de krossade tomaterna allt i en stor bunke (minst 3 liter) och kör med stavmixern till en grov puré.
  2. Blanda i rapsolja, vinäger, salt, svartpeppar, honung. Täck över och ställ in i kylen minst en timme.
  3. Vid servering: Finhacka koriandern och rör ned i soppan. Finhacka resten av gurkan, rödlöken och all gräslök. Portionera i sopptallriken och toppa med gurka, rödlök och gräslök. Servera med ett gott bröd (nej, jag orkar inte göra krutonger, det är alldeles för enkelt och alldeles för gott att helt enkelt doppa nyrostat bröd i soppan).