Mormors linssoppa

momors linssoppaOkej, jag erkänner. Vi har det ruskigt bra. När barnen får välja middagsmat blir det fisk, grönsoppa eller den nya favoriten Mormors linssoppa. Det är liksom inte så svårt att servera bra mat till barnen när de ber om den.

Receptet på Mormors linssoppa kommer från den kurs i makrobiotisk matlagning vi ibland ägnar oss åt på lördagarna (otroligt trevliga människor, roligt och lärorikt). Jag har modifierat en aning i vanlig ordning, i originalet är det tex ingen citronjuice. Jag tycker dock att syran behövs för att få en större bredd på smakerna.

Mormors linssoppa med kombu

2-3 port

Ingredienser

2 dl röda linser
2-3 cm kombu (kan uteslutas, men tillför mineraler och andra nyttigheter)
1 liten gul lök
150 g rotselleri
150 g morot
8 dl vatten
1 tsk havssalt
1,5 tsk citronjuice

Gör så här

  1. Skölj linserna noggrant och – om du har tid – blötlägg dem med kombun i minst 30 minuter.
  2. Hacka löken och skär morot och rotselleri i cm-stora bitar.
  3. Lägg allt utom salt och citronjuice i en gryta. Koka upp och låt koka i 10-15 minuter, tills allt är mjukt.
  4. Mixa med stavmixer, krydda med salt och citronjuice.
  5. Servera med pumpakärnor och turkisk yoghurt (hoppa över yoghurten om du äter strikt makrobiotiskt).