Nästan basisk hallon-choklad-lyx

nstan basisk hallon-choklad-dessertDe här små skapelserna är ett suveränt, vackert och jättegott alternativ till ”vanliga” efterrätter. Dessutom innehåller de mängder av nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det är för all del ingen ursäkt för att sätta i sig några större mängder själv, socker är socker även om det är gömt i dadlar, hallon och honung 😉

 

Sötmandel, vanilj och himalayasalt är basiska.
Cashewnötter är sura, men blir bättre av blötläggningen. De innehåller mycket kalium och en hel del magnesium, och jämfört med alternativen yoghurt, grädde, creme fraiche etc så vinner de med hästlängder.
Dadlar innehåller socker och är därför sura, men de innehåller också mycket kalium och en hel del kalcium och magnesium.
Kakao är också surt men innehåller fenoler och antioxidanter.
Hallon innehåller socker, men också mycket mangan, C-vitamin och fibrer. Det finns en hel del magnesium och kalium i hallon.
Honung är bakteriedödande och innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det är alltså ett mycket bättre sötningsmedel än vanligt socker MEN det är fortfarande socker, och därmed surt.

 

Nästan basisk hallon-choklad-lyx

4 port

Choklad- och mandelbotten

1 dl (70 gram) sötmandel, blötlagd och eventuellt rostad
1,25 dl torkade dadlar, klippta i bitar och eventuellt blötlagda
0,75 dl kakao
0,25 tsk äkta vaniljpulver
2 små nypor himalayasalt (går säkert bra med havssalt också)
ev några teskedar vatten

Blötlägg mandlarna i kylen över natt. Rosta dem (om du vill) i 200 grader, 15 min (rör om efter 10 min).

Klipp dadlarna i bitar och blötlägg dem 30 min om du inte fått tag på saftiga och mjuka exemplar.

  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare med S-blad eller kniv och mixa tills massan börjar klumpa ihop sig. Tillsätt vatten bara om det behövs för att få ihop degen.
  2. Dela upp degen i 4 bitar och tryck ut den i önskad form (tex en hjärtformad pepparkaksform eller små bakformar för  mandelmusslor, muffins etc.)
  3. Ställ in i kylen medan du gör fyllningen.

nstan basisk hallon-choklad-dessert 2Hallon- och cashewfyllning

2 dl hallon, tinade eller färska, plus några extra för dekoration
1,5 dl cashewnötter (osaltade, orostade), blötlagda 1 timme
1 msk kallslungad honung (eller agavesirap)

Blötlägg cashewnötter 1 timme.
Tina hallon.

  1. Häll av cashewnötterna och lägg dem tillsammans med hallonen i en matberedare med S-blad eller kniv. Mixa ordentligt tills massan är krämig, skrapa ned från kanterna om det behövs.
  2. Smaka av med en aning honung.
  3. Fördela fyllningen på bottnarna och pynta med hallon.