Palsternackssoppan goes makrobiotisk

Den största förändringen när vi lade om mot makrobiotisk mat gällde nog ”nattskattefrukterna”. Dvs potatis, tomat, aubergine, paprika, chili… Tämligen självklara deltagare i ”vanlig” vegetarisk matlagning, men absolut inte i det makrobiotiska köket.

Så då står man där. Med typ åttisju sopprecept där redningen kommer från potatis (eftersom jag vägrar reda med vetemjöl). Och behöver hitta ett alternativ. Man funderar och funderar och man funderar och så – precis som professor Baltazhar – kommer man på det. Kikärtor!

För den strikte makrobiotikern är det bara att avstå ifrån cayennen också (även den kommer från nattskattorna), men jag tänker att ett litet kryddmått kanske inte skadar så mycket…

Palsternackssoppan goes makrobiotisk

originalrecept

4 portioner

Ingredienser

1 gul lök
kokosfett
500 g skalad palsternacka
300 g kokade kikärtor (går säkert bra med vita eller ljusa bönor av önskad sort)
1 msk trocomare
15 dl vatten
0,5 tsk torkad timjan eller oregano
0,25 tsk cayennepeppar
1 tsk havssalt
nymalen svartpeppar
2 msk citronjuice
1 dl gröna ärtor

Gör så här

  1. Hacka löken och fräs i kokosfettet i en stor kastrull.
  2. Skala och skär palsternackan i bitar. Lägg i kastrullen tillsammans med ca hälften av vattnet, kikärtorna och trocomare.
  3. Koka mjukt (10-15 minuter). Tillsätt kryddorna och mixa soppan med stavmixer.
  4. Tillsätt resten av vattnet och citronjuicen och ärtorna. Smaka av och späd med mer vatten om det behövs. Koka upp och servera.