Ratata – en försvenskad ratatouille
När den ekologiska paprikan kostar 90:-/kg tar det emot att koka den tillsammans med andra grönsaker. Eller, det tar emot att ens köpa den. Och o-ekologisk paprika kommer inte över vår tröskel.
Vilken tur att det finns finfina ekologiska rotfrukter att ersätta med!
Vår ratata är en grönsaksröra som passar till nästan allt – grillad haloumi, kesolåda med tonfisk, sojabönbiffar, som tillbehör till grillad fisk osv.
Vi brukar göra en stor sats och frysa in i portionsförpackningar. Praktiskt, och ruskigt gott!
Ratata
5-6 portioner
Ingredienser
2 gula lökar, hackade
4 vitlöksklyftor, pressade
2 burkar krossade tomater
2 palsternackor
2 morötter
1 squasch
1 aubergine
2 tsk socker
1 msk äppelcidervinäger
1 msk timjan
2 tsk havssalt
nymalen svartpeppar
Gör så här
- Hacka lök och pressa vitlök. Skala och tärna palsternackor och morötter. Lägg i en stor gryta tillsammans med krossade tomater. Koka upp.
- Tärna squash och aubergine och lägg med i grytan.
- Lägg i alla kryddor utom saltet.
Sockret är ett gammalt djungeltrick, det balanserar den ”burkiga” smaken från de krossade tomaterna. 1 tsk socker per burk krossad tomat, och plötsligt smakar det tomat istället för beskt. - Låt koka på svag värme under lock i 10-15 minuter. När rotsakerna mjuknat är ratatan klar.
- Salta och servera.