Rostad blomkål

2011-06 blomkl m curryBlomkål är ju lite speciellt ibland. Alltid gott, men tex lättkokt tenderar att ge hörbara bieffekter. Vilket ibland kan upplevas som opraktiskt.

Rostad blomkål däremot ger i alla fall inte mig några besvär. Den är bara jättegod och ett perfekt tillbehör till nästan vilken mat som helst.

Grundversionen av det här receptet är bara kryddat med salt och olja, men experimentera gärna. På bilden är blomkålen kryddad med curry, det blev supergott! Nästa gång kanske jag testar med spiskummin, paprika, chili eller någon annan krydda!

Rostad blomkål

4 port

Ingredienser

1 kg blomkål – buketter och de delar av stammen som inte är för grova
olivolja
havssalt
ev. curry, spiskummin etc

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär och bryt blomkålen i små buketter. Ju mindre delar, desto kortare tillagningstid. Jag brukar skära från buketternas ”skaftsida” och halvvägs igenom för att sedan bryta resten. Då håller buketterna ihop bättre och smulet minskar.
  3. Fördela blomkålen på en plåt eller i en form. Ringla över olivolja, salta och extrakrydda om du vill. Rör runt så att saltet/kryddorna blandas ordentligt med blomkålen.
  4. Rosta i 15-30 minuter beroende på hur stora bitar du gjort.