Rostade röda rötter med WB-ost

ungslaxDen här salladen passar alldeles fantastiskt bra till grillad fisk. Vi har hunnit äta den två gånger den senaste veckan, och ser fram emot en ny sats när vi firar Tuvas födelsedag med släkten i helgen :-)

På bilden serverad med laxfilé i ugn, och just denna gång utan WB-ost. Det blir grymt gott ändå!

Rostade röda rötter med WB-ost

4 portioner

Ingredienser

0,5 kg rödbetor
0,5 kg morötter
0,75 dl hasselnötter
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
1 tsk havssalt
nymalen svartpeppar
75 g Wästerbottenost

Gör så här

  1. Skala och klyfta rödbetorna och morötterna i lagoma munsbitar. Lägg på  bakplåtspapper och rosta i 225 graders ugn tills de blir mjuka, ca 30 minuter.
  2. Rosta hasselnötterna tills de får lite lagom färg. Låt dem svalna och sätt sedan lämpliga ungslavar till att gnida av de skalbitar som lätt faller av. Hacka sedan nötterna grovt.
  3. Blanda ihop vinäger och olivolja och blanda ned de rostade rötterna medan de fortfarande är varma. Salta och peppra.
  4. Strössla nötterna och smula ned WB:n över salladen.

Surt-basiskt?

pH ca 8: morot
pH ca 7,5: rödbetor, äppelcidervinäger
pH ca 7: havssalt, olivolja
pH ca 6,5: stark ost, och jag tror att även hasselnötter hamnar här (de är i alla fall inte basiska)
Slutsats: Dra ned på mängden WB om du vill äta basiskt, och byt ut hasselnötterna mot rostade solrosfrön.

Ayurveda

Morot dämpar vata, pitta och kapha
Rödbetor dämpar vata, pitta och kapha
Hasselnötter dämpar vata, ökar pitta och kapha
Vinäger dämpar vata, ökar pitta och kapha
Olivolja dämpar vata och pitta, ökar kapha
Salt dämpar vata, ökar pitta och kapha
Svartpeppar dämpar vata, pitta (små mängder) och kapha
WB-ost dämpar vata (små mängder), ökar pitta och kapha
Slutsats: hoppla, vilken vata-dämpande rätt! Trevligt! Minska pitta-ökningen genom att dra ned på WB:n och byta ut hasselnötterna mot rostade solrosfrön.

Makrobiotiskt?

Nja. Hoppa över WB:n och byt olivoljan mot svensk ekologisk rapsolja så blir det bra.