Semlor

Grymt goda semlor, eller s-mlor (utan E) som vi också kallar dem. Frys in dem som inte går åt, men spara inte för länge. Semlor är till för att njutas!

Semlor

16 små ljuvliga

Ingredienser

25 g jäst
50 g smör
1,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
300 g vetemjöl
ägg till pensling

2 satser mandelmassa
en skvätt mjölk
1,5 dl vispgrädde
Florsocker till garnering

Gör så här

  1. Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
  2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 30 min).
  3. Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i 16 bitar. Forma runda bullar.
  4. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Jäs dem  under bakduk i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°C.
  5. Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 8-10 minuter.
    Ta ut och låt bullarna kallna.
  6. Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandel­massa och en skvätt mjölk. Krämigt ska det bli! Fyll varje bulle med så mycket fyllning som får plats.
  7. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta florsocker över.