Sötsur kikärtsgryta

sotsur_kikartHar förstått att det faktiskt är några som har hittat hit och tittar på mina recept då och då. Om det är så, och om ni gillar det ni ser, får ni väldigt gärna kommentera någon gång ibland:-)

Själv gillar jag kikärtor. Nötaktiga, milda i smaken, spröda, lätta att variera… Hittade ett recept på vegetarisk husmanskost som jag modifierade så att det blev makrobiotiskt. Gott blev det också! Smakerna har karaktär samtidigt som de är milda – precis som kikärtorna :-)

Sötsur kikärtsgryta

4 port

Ingredienser

10 g arame, blötlagt minst 20 min
2-3 msk sötmandel, helst skalad
2 små gula lökar
en aning kokosfett
200-250 g vitkål
200 g rotselleri   
200 g morot
3 dl vatten
3 tsk trocomare
1 tsk ingefära
1 tsk stötta korianderfrön
300 g kokta kikärter
2 äpplen
2 msk tamari
2 msk äppelcidervinäger

Gör så här

  1. Lägg aramen i blöt (minst 20 min) och rosta sötmandeln i ugn, 10 min i 150 grader.
  2. Skär löken i tunna klyftor och fräs i en aning kokosfett ett par minuter så att den blir glansig.
  3. Strimla vitkålen, skär moröttterna och rotsellerin i små bitar. Lägg i, häll på vatten och krydda med trocomare, ingefära och koriander. Låt koka ca 15 minuter.
  4. Skär äpplet i bitar. Rör ned äpple, arame (sila bort blötläggningsvattnet) och kikärtorna och låt allt koka i ytterligare 10 min.
  5. Grovhacka sötmandeln.
  6. Smaka av med tamari och vinäger. Hacka sötmandeln och strö ovanpå grytan.

Servera med råris och gröna lättkokta grönsaker, tex salladskål och broccoli eller haricot verts.

Sötsur kikärtsgryta, http://www.vegetariskhusmanskost.se/recept/sotsurkikartsgryta

4 pers

10 g arame, blötlagt minst 20 min

200-250 g vitkål

2 små gula lökar

200 g rotselleri   

200 g morot

1-2 vitlöksklyftor

3 dl vatten

3 tsk trocomare

300g kokta kikärter

1 tsk ingefära

1 tsk stötta korianderfrön

2 äpplen

2 msk tamari

2 msk äppelcidervinäger

2-3 msk sötmandel

 

Strimla vitkål och lök samt skiva morötter. Skär äpple i små bitar.

Fräs vitkål och morot i olja ca 5 minuter på svag värme. Tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa ytterligare några minuter.

Koka upp vatten och buljongextrakt och häll det över grönsakerna. Tillsätt kikärter, ingefära och koriander. Låt grytan koka ca 15 minuter.

Rör ner äpple och arame (sila bort blötläggningsvattnet) och låt allt koka i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med tamari, vinäger samt örtsalt. Hacka sötmandeln och rör ner i grytan. Servera till­sammans med råris.