Sojabönbiffar

Jösses vad vi har letat efter recept på vettiga bönbiffar. Det kan väl inte vara så svårt tänker man optimistiskt, men jo. Det kan det. Det är inte bara smaken och konsistensen som ska vara bra, eländet ska ju hålla ihop när man formar och steker dem också…

Men nu har vi hittat en favorit. Vi har bara gjort den på sojabönor, men det funkar säkert lika bra med tex vita bönor, kidneybönor eller kanske rent av kikärtor.

Fördelen med sojabönor är att de innehåller fullvärdigt protein, och tillsammans med både ägg, frön och nötter blir det både mättande och gott.

Sojabönbiffar med jordnötter

3 portioner / 6 biffar

Ingredienser

400 g kokta sojabönor
2 ägg
1 skalad och grovt riven morot
1 finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta
100 g salta jordnötter eller cashewnötter
25 g sesamfrö
0,5 tsk örtkrydda efter smak (basilika, oregano, timjan, korianderblad…)
1 tsk havssalt
svartpeppar
olja att steka i

Gör så här

  1. Mosa bönorna med stavmixer tillsammans med ägget till en slät smet.
  2. Skala och hacka lök, pressa vitlök och riv morot.
  3. Blanda i alla ingredienser och mixa till en fast smet. Det gör inget om nötterna är lite crunchy, det blir bara gott!
  4. Forma biffar. De blir på ungefär 130 g/st, i alla fall när vi gör dem.
  5. Stek dem i olja så att de blir bruna och fina, 3-5 minuter på varje sida.

Servera med grönsallad och wokade grönsaker eller en grönsaksröra. Sweet chilisås är också gott till!