Solskenskaka

2011-05 solskenskakaMitt bland alla dessa toknyttiga recept på bönor, linser, grönsaker och fisk kommer här en solskenskaka. Inspirationen kommer från Lotta Brinck men vi har modifierat det så att kakan blir ännu saftigare och godare.

Helt ljuvlig, helt enkelt.

Dessutom är den lätt att göra. Det krångligaste är att skålla mandeln, och det är ju inte speciellt svårt. Och att hitta en form som inte är för stor, för då blir kakan tunn. Och att inte ha bakpulver i smeten. Livet är helt enkelt fullt av utmaningar.

Solskenskaka

Ingredienser

50 g smält smör
3 ägg
1,25 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 dl turkisk yoghurt (går säkert bra med vanlig också)
1 krm äkta vaniljpulver
rivet skal av 1 citron
15-20 sötmandlar

Gör så här:

  1. Lägg smöret i bakformen och ställ in i ugnen medan du värmer denna till 175 grader.
    Vår hjärtform är ca 15,5*18 cm om man mäter på undersidan, spets-spets resp. bredaste stället.
  2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt – det ska bubbla om smeten när du slutat vispa.
  3. Vänd ner vetemjöl, vaniljpulver, yogurt, cirtonskal och det nu smälta smöret. Rör ihop.
  4. Pensla ut smör-resterna i bakformen och bröa den om du tycker att det behövs. Häll sedan i smeten och grädda i 10 minuter.
  5. Skålla mandlarna under tiden. Ta ut kakan och strö över mandlarna (eller lägg i kreativt mönster).
  6. Grädda i ytterligare 20 minuter. Låt svalna en aning innan du serverar.