Spenatsallad med ädelost och nektariner

Vi hade hand om salladsdetaljen i midsomras och då hade vi premiär på denna sallad. Den passar väldigt bra till grillat och är väldigt lätt att svänga ihop. Det enda som är lite meckigt är att få loss nektarinerna från sina kärnor – vilket borde vara lättare ju mognare nektariner man får tag på. Originalreceptet hittade jag i Icas Buffé och jo, jag har testat att honungsrosta valnötterna. Inte värt besväret om du frågar mig. Torrostade valnötter är så fantastiskt goda som de är!

Spenatsallad med ädelost och nektariner

8-10 personer på en buffé

Ingredienser

200 g babyspenat
2 rödlökar
olivolja
4 nektariner
ca 150 g ädelost
100 g valnötter
2 msk balsamvinäger
0,5 dl olivolja
0,5 tsk havssalt
nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj spenaten och lägg den i en stor skål eller på ett fat.
  2. Skala och halvera löken. Skär den i tunna skivor. Stek löken lätt i lite olivolja. Låt svalna.
  3. Kärna ur och skär nektarinerna i tunna klyftor. Blanda nektariner och rödlök med spenaten.
  4. Smula över osten, spara lite till garnering.
  5. Rosta valnötterna i torr stekpanna. Passa dem noga, de får färg fort. Låt svalna.
  6. Blanda ihop balsamvinäger, olivolja, salt och peppar. Häll dressingen över salladen och blanda runt.
  7. Toppa med de stekta valnötterna och resten av osten.