Ljuvliga stekta tomater med balsamvinäger

2011-06 varm tomatsallad m balsamvinger o basilikaOm man gillar tomater så borde den här rätten få snålvattnet att rinna till! Den är ett perfekt tillbehör till sommarens grillade fisk, eller för den delen till vanlig smörstekt sej och grön linssallad.

I ärlighetens namn var den aningens mindre lyckad till kallrökt lax eftersom tomaternas syrligheten överröstade det rökta, men bilden blev i alla fall snygg 😉

Passa på att äta tomater nu när de fina svenska är i säsong! Tomater är smockfulla bland annat antioxidanten lykopen – vars halt höjs avsevärt när tomaterna värms. Så den här rätten är inte bara god, den är supernyttig också. Och lättlagad (såklart), räkna med 10 minuter från start till mål.

Stekta tomater med balsamvinäger

2 portioner

Ingredienser

olivolja
4 stora tomater
1-2 vitlöksklyftor
0,25 tsk salt
nymalen svartpeppar
1 msk balsamvinäger
en liten näve färsk basilika

Gör så här

  1. Choppa upp tomaterna i mindre bitar och finhacka vitlöken.
  2. Hetta upp lite olja i en stekpanna och lägg i tomater och vitlök. Låt småputtra ett par minuter tills tomaterna ser klara ut.
  3. Krydda med salt, svartpeppar och balsamvinäger. Klipp över basilika i samband med serveringen.