Thaikryddad böngryta

2011-09 thaikryddad bngrytaVälkomna tillbaka efter ett lååångt sommaruppehåll! Hösten är här, och med den varma mustiga grytor. Den här skapelsen är otroligt lättlagad, och lika festlig som god. Perfekt att servera till lågtempad laxfilé i ugn och med varma grönsaker av någon sort.

Receptet är för ovanlighetens skull beräknat för 6 portioner – blir det över så går det utmärkt att spara i kylen till dagen efter.

 

Thaikryddad böngryta

6 portioner

Ingredienser

1 purjolök alt. gul lök
kokosfett
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk chiliflingor (starka)
1 msk röd currypasta
4 dl kokosmjölk
900 g färdigkokta bönor, gärna blandade svarta, vita och kidney
1 lime, saft och rivet skal
1 tsk havssalt
150 g sockerärtor/sugar snaps

Gör så här

  1. Snitta, skölj och skiva purjolöken, alternativt finhacka löken.
  2. Hetta upp kokosfett i en traktörpanna och fräs löken på svag värme en stund.
  3. Pressa i vitlöken och tillsätt chiliflingor, currypasta, kokosmjölken. Koka upp och rör runt så att currypastan löser sig.
  4. Tillsätt bönorna och låt allt sjuda ett par minuter. Pressa under tiden limen och riv av det gröna på skalet, och skölj och skär sockerärtorna i halvor.
  5. Rör ned limen i grytan och smaka av med salt.
  6. Precis före servering: lägg sockerärtorna överst. Klart!