Thaikryddade fiskburgare med bönor och koriander

2011-05 thailaxburgareÅh, vilka goda fiskburgare! Stora och maffiga är de också, eftersom de både innehåller fisk och bönor. Vi använde smörbönor (butter beans), även kallade jumbobönor och elefantbönor. Stora vita bönor helt enkelt. De har kort koktid, kanske 30 min, så pass på så att de inte kokar sönder.

Den här gången tog vi lax och grön currypasta. Nästa gång kanske vi testar med sej. Eller röd curry. Eller både och.

Servera med goda grönsaker, tex broccolisallad med ingefära, chili och lime eller varm gurksallad med senap och citron. Mums!

Thaikryddade fiskburgare med bönor och koriander

4 port, 8 rejäla burgare

Ingredienser

4-500 g skinnfri fiskfilé, förslagsvis lax eller sej
2 ägg
600 g färdigkokta jumbobönor
0,5-1 dl färsk koriander
4 tsk currypasta, grön eller röd
2 tsk salt
1 tsk pressad citron
rapsolja att steka i

Gör så här

  1. Choppa upp laxfilén i kuber och hacka koriandern grovt.
  2. Blanda ned alla ingredienser i en bunke och stavmixa tills du har en någorlunda jämn smet.
  3. Dela upp smeten i 8 lika stora klumpar. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i en klump. Platta till den så att den är ca 2 cm tjock, och fyll på med så många burgare som du får plats med. Stek några minuter på medelvärme och vänd. Stek några minuter till. Upprepa tills alla burgare är klara.