Toksnabb tzatziki

tzatzikiFörr i tiden när jag gjorde tzatziki var det liksom ett evighetsprojekt. Jag tog yoghurt, hällde i melittafilter och lämnade att rinna av i *timmar*. Plural på timmar, nota bene. När yoghurten äntligen hade blivit lite tjock kladdade jag loss den från melittafiltret (hade jag tur fick jag liksom loss den i sjok). Sedan blandade jag den med den rivna gurkan som jag för säkerhets skull hade saltat (för att dra ur vätskan) och låtit stå ett tag och därefter kramat ur till förbannelse.

Utvecklingen går lyckligtvis framåt. Numera finns ju ekologisk turkyoghurt, härligt tjock och krämig. Och tzatziki, denna livräddare, tar i runda slängar 5 minuter att svänga ihop.

Servera den som grillsås, till squashbiffar, till nybakat bröd eller till vad som helst som låter sig piggas upp av en cool grek :-)

Toksnabb tzatziki

Ingredienser

1 gurka
1 tsk havssalt
4 dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Riv gurkan grovt, lägg gurkrivet i en sil och pressa bort överflödig vätska.
  2. Blanda gurkan med salt, yoghurt, vitlök och peppar.
  3. Klart! (jag sa ju 5 minuter :-)