Världens enklaste äppelmos

Den här vintern har det blivit grötfrukost hemma hos oss ibland. Vanlig, traditionell, varm, trygg havregrynsgröt. Till gröten äter vi (inte så blygsamma mängder) äppelmos.
Äppelmoset i affären innehåller händelsevis en hel del tillsatser. Så… omodernt, tänkte vi, och bestämde oss för att ”kan själv” får gälla.
Nästa fråga var då… ekologiska, importerade äpplen, eller svenska?
Svårt val. Men eftersom vi ändå skalar mos-äpplena så fick det bli de hyfsat närproducerade svenska.

Världens enklaste äppelmos

Vi får ut ca 75-80% av äpplets ”råvikt” i mos. 800g äpplen blir alltså ca 600g mos.
2 äpplen räcker till 2 rejäla grötportioner.

Ingredienser

2 äpplen (~150g styck)
1 tsk socker
1 tsk finhackad färsk ingefära (skippa för barnvänlig variant)

Gör så här

  1. Skala äpplena och skär dem i bitar. Vi använder en sån där cool äppelskärare för typ 20:- som skär loss kärnhuset och klyftar äpplet i 8 bitar, och sedan skär vi varje bit i 3-4 delar.
  2. Skala och finhacka ingefäran. Vi använder ”nöthacksdelen” av vår stavmixer. Numera kallad ”ingefärshackaren”.
  3. Lägg ned äpplen, ingefärshack och socker i en kastrull och mixa med stavmixern.
  4. Koka under lock på svag till medelstark värme i 5-10 minuter.

Klart! Supergott att servera varm till gröten – grötkoket klara man ju av medan äpplena kokar.
Håller minst en vecka i kylen, vill man förvara den längre än så är det nog smartast att frysa in den.