Konsten att koka bönor

2011-06 koka bnor 1Tills för bara något år sedan trodde jag att det var jättekrångligt att koka bönor. Jag stirrade förbryllat på min vän Andreas när han berättade att de blötlade och kokade bönorna själva när de skulle göra chili con carne. Gud, så jobbigt, tänkte jag. Man kan ju köpa färdigkokta istället, om man nu måste äta bönor.

Tänk så fel jag hade. Visst. Man behöver planera framåt, ett dygn eller så. Och man behöver passa bönorna när de kokar upp. Men svårare än så är det inte.

  1. Lägg bönor i blöt på kvällen. 4-500 gram torra bönor är en hanterlig mängd och ger ungefär dubbla vikten när de är färdigkokta.
  2. Byt blötläggningsvattnet på morgonen (bild 1, svarta bönor).
  3. Byt blötläggningsvattnet på kvällen och koka upp bönorna. Pass på när de kokar upp, de kokar lätt över. Skumma av med hålslev.
  4. Häll av de nykokta bönorna och sprid ut dem på en bakplåt. Låt svalna.
  5. Stoppa in bakplåten i frysen.
  6. Flytta de färdigfrusna bönorna från plåt till fryspåse (bild 2 och 3, pintobönor).

2011-06 koka bnor 2Jag lägger alltså alla bönor (och kikärtor), oavsett sort, i blöt i ca 24 timmar. Och (lova att inte skvallra): första blötläggningsvattnet är faktiskt varmt vatten direkt från kranen. Jag tror inte att jag har något kopparöverskott i kroppen, och det varma vattnet skyndar på bönornas ”mognad”. Observera att jag säger varmt, inte hett. Det ska fortfarande gå att röra runt bland bönorna med handen utan att bli skållad.
Gröna linser brukar jag blötlägga (i kallt vatten) i 3 timmar och sedan koka i blötläggningsvattnet. Röda linser behöver ingen blötläggning.

2011-06 koka bnor 3Koktider för olika bönsorter varierar beroende på hur färska de är, men så här länge brukar jag koka mina. Obs! Koktiderna kan variera jättemycket beroende på vilket märke du använder – läs på förpackningen och smaka av!

Svarta bönor: 25-55 min
Vita bönor: 45 min
Stora vita bönor: 20-50 min Pintobönor: 40 min
Kidneybönor: 35 min
Kikärtor: 30-45 min
Gröna linser: 20 min
Röda linser: 10 min

Överkokta bönor är ganska trist. Smaka av 10 minuter innan de ”ska” vara färdiga och anpassa resterande koktid efter det faktiska resultatet. Ju färskare böna, desto kortare koktid är en hypotes som verkar rimlig…

Mer information om bönor och blötläggning hittar du tex hos Saltå kvarn och på Matmolekyler (mycket underhållande skrivet, rekommenderas varmt!).